Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΛΙΓΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΟΓΙΑ

Οι ζωγράφοι που θα ασχοληθούμε όλη τη χρονιά και  που θα "ζωντανέψουμε" τα έργα τους κατά τη διάρκεια της γιορτής λήξης είναι:

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ γνωστός απλά σαν Θεόφιλος, γεννήθηκε στη Βαρειά της Λέσβου, μεταξύ του 1867 και 1870. Ο Θεόφιλος πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1934, πιθανότατα από τροφική δηλητηρίαση ή ανακοπή καρδιάς.  

Θεόφιλος

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας  γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 1906. Πατέρας του ήταν ο καταγόμενος από τα Ψαρά αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος. Μητέρα του η Ελένη Γκίκα, της γνωστής οικογένειας Γκίκα, η οποία είχε εγκατασταθεί στην Ύδρα. Πέθανε στην Αθήνα, στο σπίτι του στη οδό Κριεζώτου, στις 3 Σεπτεμβρίου 1994.

Χατζηκυριάκος - Γκίκας
Ο Νίκος Εγγονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1907. Ήταν καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής. Πέθανε το 1985 από ανακοπή καρδιάς και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Το έτος 2007 ανακηρύχθηκε από τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας ως "Έτος Ν. Εγγονόπουλου".

Εγγονόπουλος
Ο Γιάννης Γαΐτης  γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1923. Ήταν ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης. Ο πατέρας του ήταν Κυκλαδίτης και η μητέρα του Πελοποννήσια. Το 1967 παρουσίασε για πρώτη φορά τα "Ανθρωπάκια", το χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργου του. Πέθανε τον Ιούλιο του 1984.

Γαΐτης
Ο Αλέκος Φασιανός  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, τον σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία. Από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα
Φασιανός
Ο Γιώργος Σταθόπουλος γεννήθηκε το 1944 στην Καλλιθέα (Πραστοβά) Τριχωνίδας. 'Εχει εικονογραφήσει και σειρά βιβλίων, εξώφυλλων φωνογραφικών δίσκων και αφισσών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
 
Σταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου